Om de zoveel tijd moet je eraan geloven: je trapmatten moeten worden vervangen. Je hebt bijvoorbeeld mooie halve maantjes trapmatten gekocht bij Trapmattengigant.nl, maar je moet eerst de oude trapmatten van je trap verwijderen. Dat kan soms een ingewikkelde klus zijn en je moet het goed doen, omdat je anders veel meer geld kwijt bent dan nodig is. Hieronder lees je enkele tips om eenvoudig oude trapmatten te verwijderen.

Het verwijderen van oude halve maantjes matten

Halve maan trapmatten zijn vaak vastgemaakt met lijm. Het nadeel hiervan is dat je bij het verwijderen van de matten ook veel lijmresten moet verwijderen. Het weghalen van de mat is geen probleem; die trek je langzaam omhoog tot hij loskomt. Maar het verwijderen van de lijmresten, daar moet je wat voorzichtiger te werk gaan.

Niet de trap beschadigen

Wat doe je wanneer je lijmresten ziet? Je pakt er meteen gereedschap bij. Pas hiermee op, vooral bij een houten trap. Een klein beetje schrapen met bijvoorbeeld een schroevendraaier of een mesje levert vaak al lelijke krasjes op bij je trap. De kans is dus groot dat je bij het weghalen van de lijmreten je trap beschadigd. Pas ook op met het gebruiken van lijmverwijderaars. Hier zitten vaak chemische en agressieve stofjes die je houten trap kunnen beschadigen.

Hoe dan wel?

Een handige manier is om een oude doek te pakken en er thinner of terpentine op te doen. Maak de traptreden waarop de lijmresten zitten vochtig met de lap. Giet niet de thinner of terpentine meteen op de traptreden! Laat het vervolgens even intrekken, een tot twee minuten, en haal de lijmresten langzaam weg met een plamuurmes. Maak de trap schoon en laat hem even een dagje ‘drogen’. Goed ventileren is belangrijk, vooral bij thinner.