Basicfloor

Houten vloer lijmen of nagelen

Geplaatst op

Ga je een houten vloer leggen? Dan kan je deze lijmen of nagelen. In deze blog vind je een omschrijving van de beide opties inclusief de voordelen en nadelen. Ben jij zelf op zoek naar een geschikte vloerbedekking voor jouw woonkamer, slaapkamer of hobbykamer? Op Vloerwereld.nl vind je de perfecte vloer die past bij jouw situatie.

Het lijmen van een houten vloer

Voorbereidende werken

De ondergrond moet in ieder geval perfect proper zijn. Restjes vuil, plaaster, verf en dergelijke kunnen de plaatsing sterk hinderen.

Soorten lijmen

We onderscheiden :

 • alcohollijmen;
 • witte lijmen (dispersielijmen);
 • tweecomponenten lijmen (expoxylijmen;
 • eencomponentlijmen (polyurethaanlijmen)

Alcohollijmen

Alcohollijm is zeer vloeibaar en zorgt voor een goed contact tussen het hout en de ondergrond. De alcohol verdampt snel. U moet de ruimte dus goed verluchten. Deze lijm is eveneens licht ontvlambaar. De droogtijd bedraagt ongeveer 48 uur. Alchollijm droogt zeer snel. Kleef dus geleidelijk beperkte oppervlaktes van 1 tot m2 in.

Witte lijmen

Witte lijmen of dispersielijmen brengt u aan met een getande spatel. Deze lijm kleeft de vloer binnen de 10 minuten. De ideale droogtijd bedraagt eveneens 48 uur.

Tweecomponentenlijmen

Tweecomponentenlijmenn of epoxylijmen zijn lijmen, die bestaan uit 2 bestanddelen en die u dus eerst moet mengen. Eens klaar moet u omwille van de uitdroging snel te werk gaan. De lijm moet immers binnen de 60 minuten aangebracht zijn. Deze lijm heeft als voordeel dat ze geluid isoleert en ook kan gelegd worden op vloeren, met een iets hoger vochtgehalte. Deze lijm wordt voornamelijk door vakmensen geplaatst.

Eencomponentlijmen

Eencomponentlijm of polyurethaanlijm is een voorgemengde lijm met dezelfde voordelen als tweecomponenten lijm: isolatie van geluid. Aangezien er geen specifieke hoeveelheid moet gemengd worden is er minder verlies door overschot en verliest men minder tijd.

Geschikt voor vloeren zoals:

 • Plankenvloer
 • Parket met tand en groef
 • Meerlagig parket
 • Massief parket
 • Fineerparket
 • Laminaatparket

Nagelen van houten vloeren

De genagelde plaatsing is niet van toepassing bij fineerparket of laminaatparket maar eerder bij plankenvloeren. De nagel wordt op 45% in de tand geplaatst. Het nagelen wordt vaak toepast samen met het lijmen van de vloer. Op die manier is het contact tussen de lijm en de vloerbedekking hoger. Nadien vult men de nagelgaten eventueel op met schuursel om een homogen kleur te bekomen.Het leggen van een houten vloer is een best lastige klus en kan je doorgaans het beste overlaten aan een vakman.

Bij dergelijke plaatsing bestaat de draagvloer uit houten platen of draagbalken. Geschikt voor:

 • Plankenvloer
 • Parket met tand en groef
 • Meerlagig parket

Gerelateerde berichten

Waarop letten bij het inschakelen van vloerders

Ben je toe aan een nieuwe vloer en op zoek naar een vloerder? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je een vloerder wilt...

Lees meer

Epoxyvloer: mogelijkheden en kosten

Ben je al een tijdje op zoek naar een nieuwe vloer, maar weet je niet wat je wilt? Dan is epoxyvloer mogelijk de oplossing. Veel mensen kiezen...

Lees meer

Over ons

Op onze site blijf je op de hoogte van de verschillende opties op het gebied van home and living.

Contactgegevens

Via info @ basicfloor.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden