De kleur van je vloer in huis is heel belangrijk. Het bepaalt de uitstraling en een groot deel van de sfeer in je huis. In dit artikel lees je praktische tips over het effect van verschillende kleuren. Ook lees je meteen wat het effect van de kleuren is op de rest van je interieur en hoe je ervoor zorgt dat dit een goede match is.

Grootte van de ruimte

Een kleur bepaalt niet alleen de sfeer van een ruimte, maar kan er ook voor zorgen dat een ruimte er optisch groter, kleiner, smaller, langer, breder of hoger uitziet. Een lichte kleur, zoals een lichte gietvloer, zorgt er vaak voor dat een ruimte groter lijkt, terwijl donkere kleuren voor het tegenovergestelde effect zorgen. Vaak is dit een samenspel tussen de kleuren van de vloer, muur en plafond. Bepaal vooraf dus of je de ruimte wilt ‘verkleinen’ of ‘vergroten’.

Van donker naar licht

Vind je het lastig om de kleur van je vloer af te stemmen op de muren en plafonds? Maak dan gebruik van de ‘donker naar licht’ vuistregel: maak de vloer het donkerst, de muren iets lichter en de plafonds het lichtst. Vaak oogt dit natuurlijk, omdat je dit in de natuur ook ziet. Van de grond naar de licht, het gaat vaak van donker naar licht.

Kijk naar de rest van je interieur

Bij het kiezen van de vloerkleur moet je niet alleen kijken naar wat jij mooi vindt, maar ook naar de rest van het interieur.  Welke meubels staan er (binnenkort) op de vloer en welke kleur hebben ze? Kijk altijd naar het contrast qua materiaal en kleuren dat het interieur en de vloer samen opleveren. Heeft je tafel dezelfde kleur als de vloer die je wilt kopen? Zorg dan voor stoelen die contrasteren. Blijf op deze manier met kleuren spelen totdat je de perfecte combinatie hebt.